به گزارش سلامت نیوز به نقل از gizmodo، اگر نیمهشب هوس نان و پنیر یا بستنی به سرتان زد، شاید بهتر باشد دوباره فکر کنید — چون ممکن است رویای شبانهتان را به کابوس تبدیل کند.
مطالعهای جدید از محققان کانادایی نشان داده است که افراد دارای عدم تحمل لاکتوز (Lactose Intolerance) بیشتر از دیگران دچار خوابهای آشفته و کابوس میشوند.
بر اساس این پژوهش که روی بیش از ۱۰۰۰ دانشجوی دانشگاه انجام شده، افرادی که خواب ضعیفتر و کابوسهای مکرر را تجربه میکردند، اغلب به آلرژیهای غذایی بهویژه عدم تحمل لاکتوز دچار بودند. محققان معتقدند که ناراحتیهای گوارشی میتواند بر کیفیت خواب و محتوای خواب تأثیر بگذارد.
دکتر راس پاول، روانشناس و استاد بازنشسته دانشگاه مکیوآن در آلبرتا، میگوید: «نتایج مطالعه ما نشان داد که عدم تحمل لاکتوز پیشبینیکننده اختلال در خواب و کابوسهای شبانه است.»
اگرچه باور عمومی در مورد تأثیر لبنیات بر خواب از گذشته وجود داشته است — مثلاً در اوایل دهه ۱۹۰۰ کارتونیست آمریکایی وینزور مککی مجموعهای به نام کابوسهای خوراکی میکشید که در آن شخصیتها پس از خوردن پنیر یا غذاهای سنگین دچار خوابهای عجیب میشدند — اما مطالعات علمی در این زمینه بسیار محدود بودهاند.
جالب است که همین تیم پژوهشی حدود ده سال پیش هم مطالعهای منتشر کرده بود که در آن ۲۰٪ از شرکتکنندگان معتقد بودند که خوابهای عجیبشان با غذا خوردن — مخصوصاً لبنیات — ارتباط دارد. حالا این مطالعه جدید با حجم نمونهای بیش از دو برابر، سعی کرده یافتههای گذشته را تأیید و عمیقتر بررسی کند.
چه چیزهایی مشخص شد؟
- حدود ۴۰٪ از شرکتکنندگان گفتند که خوردن برخی غذاها یا خوردن در ساعات پایانی شب روی خوابشان تأثیر میگذارد.
- ۲۵٪ معتقد بودند که رژیم غذاییشان خوابشان را بدتر میکند.
- تنها ۵.۵٪ گفتند که غذاها محتوای خوابشان را تحتتأثیر قرار میدهند، اما لبنیات، غذاهای تند و شیرینیها در صدر لیست مقصران بودند.
افرادی که به لاکتوز حساسیت داشتند، نهتنها بیشتر کابوس میدیدند، بلکه کیفیت خواب پایینتری هم داشتند. بهعلاوه، این افراد بیشتر دچار ناراحتیهای گوارشی میشدند. جالب اینکه افرادی که رژیم غذایی ناسالمتری داشتند نیز بیشتر دچار کابوس میشدند و کمتر خوابهایشان را به خاطر میآوردند.
دلیل چیست؟ بدن در حالت هشدار!
پاول توضیح میدهد که ناراحتیهای گوارشی مانند درد، نفخ و دلپیچه میتوانند خواب را مختل یا وارد خوابها شوند. او حتی به این احتمال اشاره میکند که بدن در واکنش به این دردها، بیدار شدن یا «هشیار ماندن در خواب» را ترجیح میدهد، چرا که در گذشته، چنین علائمی ممکن بود نشانه مسمومیت غذایی باشد.
«درد گوارشی مثل قاعدگی هم با خوابهای آشفته ارتباط دارد. شاید درد معده نسبت به سایر ناراحتیهای فیزیکی، تأثیر عمیقتری بر خواب و رؤیاها داشته باشد.»
گام بعدی: آزمایش بالینی
محققان امیدوارند مطالعاتی با طراحی دقیقتر انجام دهند — مثلاً بررسی کنند افراد دارای عدم تحمل لاکتوز، بعد از خوردن لبنیات در مقایسه با زمانی که لبنیات نمیخورند، چه کیفیت خوابی دارند.
پاول همچنین پیشنهاد میدهد که شاید برخی از اختلالات کابوس در برخی افراد، ریشه در حساسیتهای غذایی داشته باشد — موضوعی که تاکنون کمتر به آن توجه شده است.
نظر شما